Om mig

Elsk dig selv

Både i mit professionelle liv som massør, sygeplejerske og farmakonom og i mit private liv har jeg mødt utallige mennesker, alle med forskellige baggrunde og syn på verden. Dette har, sammen med min altid nærværende nysgerrighed på livet, det ydre liv såvel som det indre, været med til at gøre mig rummelig i forhold til menneskers forskellighed samt medvirket til en forståelse af, hvordan vi fungerer som mennesker. Trods de mange forskelle er der også mange ligheder. Vi søger alle kærlighed, nærvær, intimitet og øjne, der ser os som det smukke og unikke menneske, vi er. Min erfaring er imidlertid at det sjældent er sådan, vi føler os mødt. I stedet har vi en forestilling om at skulle leve op til andres og egne forventninger. Forventninger der kan være svære, ofte umulige, at leve op til.  Ikke mindst hvis vi samtidig ønsker at være tro mod os selv. Vi forsøger derfor at gemme os bag titler og facader, der holder andre en armslængde fra os. Vi lader ikke andre komme tæt, hverken fysisk eller følelsesmæssigt. Heller ikke selvom vi lider under det. Vi står nemlig i et dilemma. Vise verden hvem vi er, uden masker, og tage konsekvenserne deraf, eller gemme os fordi vi frygter, at hvis vi er os selv og viser vores sande jeg, vil vi ikke blive accepteret og anerkendt for den, vi er. Jeg kender selv dilemmaet. Har stået i det mange gange og vil stå i det mange gange igen. Noget har dog forandret sig fra tidligere. Jeg har forandret mig. Mit syn på hele dilemmaet har forandret sig. Netop dette gør en verden til forskel. Min indre rejse har gjort mig stærk i troen på min egen værdi. At jeg er lige præcis, som jeg skal være men samtidig i konstant udvikling. At jeg ikke skal leve op til andres forventninger for at retfærdiggøre min tilstedeværelse i verden men i stedet være til stede i nuet og turde vise mig selv, som jeg er uden forbehold. Netop dette fratager dilemmaet sin styrke. Jeg kan stadig identificere dilemmaet, se det når det opstår, men lader det ikke længere trække mig rundt i manegen, fordi troen på min egen værdi opløser det. Jeg siger ikke, det er nemt, at nå der hen hvor dilemmaet opløses. Det kræver blod, sved og tårer. Og nogle gange, nogle dage, vil det stadig ikke lykkes at opløse dilemmaet, men jeg lover dig, at det er det hele værd, hver gang det lykkes.

 

Gør ikke livet til en kamp.

Livet behøver ikke være en kamp. Ofte gør vi dog livet til en kamp, fordi vi kæmper imod livet, vil ændre det, fordi vi har en forestilling om, at det burde være anderledes. At vi burde være anderledes. Hvordan skal vi ellers leve op til alle idealerne, som samfundet gør til vores? Hvordan kan vi ellers være en god kæreste, forælder, kollega osv.? Jeg fik nok af ræset - livet er i mine øjne alt for kort og herligt til at blive i det. Derfor besluttede jeg mig for at finde en anden vej, også selvom jeg ikke umiddelbart kunne se den. Og selvom mine nærmeste og samfundet kæmpede imod det.

Jeg har altid været nysgerrig på livet, og jeg nyder at iagttage, undersøge, undres og vende det på hovedet. Sammen med min interesse for mennesker, psykologi og personlig udvikling har min nysgerrighed ført mig vidt omkring. I 2011 oplevede jeg min første tantramassage. Oplevelsen var både forvirrende og forunderlig. Forunderlig fordi jeg oplevede at blive fyldt af en dyb indre ro, nærvær og kærlighed på en måde, jeg aldrig havde oplevet før. Forvirrende fordi jeg ikke kunne placere denne kærlighed, da mine tidligere erfaringer var, at jeg plejede at føle kærlighed til nogen eller noget, og nu var jeg fyldt til randen af kærlighed af en massør, jeg ikke kendte, aldrig havde mødt før og aldrig kom til at møde igen. Det blev en skelsættende oplevelse, min nysgerrighed var vakt, men der skulle alligevel gå to år, før jeg aktivt turde at bevæge mig dybere ind i tantraens verden.

 

Frigørelse og frihed - sig ja til dig selv

Siden 2013 har tantraen været en aktiv og integreret del af mit liv. Egentlig har den været det altid, men det var først i 2013, jeg fik sat ord på det. At komme ind i tantraens verden var for mig som at komme hjem. Det var det, jeg altid havde søgt, uden at vide hvad jeg søgte. Her fandt jeg ro og anerkendelse af den, jeg inderst inde altid havde været men aldrig følt mig accepteret for i en verden, som på mange områder værdsætter helt andre værdier. I tantraens verden hyldes blandt andet langsomhed, sårbarhed og sanselighed, værdier i diametral modsætning til den verden jeg kendte, hvor effektivitet, robusthed og materiel rigdom virker til at være overskyggende. 

Tantra handler om at sige ja. Ja til dig selv. Ja til livet. Til hele dig selv, til hele livet, ikke kun det du kan lide men hele pakken. For tantra skelner ikke mellem rigtigt og forkert men siger at alt er, som det skal være, nøjagtigt som det er lige nu, men siger samtidig også, at alt er i konstant forandring. Netop her inviterer vi hyppigt os selv ind i ensomhed, lidelse og afstandstagen til os selv, fordi vi kæmper imod. Vi insisterer på, at vi selv eller livet skulle se anderledes ud eller være på en anden måde. Eller vi kæmper imod de forandringer, som er en uundgåelig del af, at verden er i konstant forandring. Tantra handler om at finde modet til at sige ja. Også til det du ikke kan lide. Dette ja indeholder en enorm frihed. Frihed til at være den du er. Frihed til tillidsfuldt at overgive dig til visheden om, at alt er, som det skal være. Frihed til at leve livet som du ønsker, det skal se ud og ikke efter andres idealer eller forventninger.

Siden 2013 er det blevet til en lang række kortere og længerevarende kurser, workshops og retreats indenfor tantraens verden såvel indenfor meditation, stilhed, yoga og personlig udvikling, hvilket for mig hænger uløseligt og tæt sammen. Jeg har taget to uddannelser indenfor tantramassage. En hos Tantraværkstedet og en hos Mahamudrainstituttet. Selvom de begge tager udgangspunkt i tantramassagen, og filosofien bag er meget lig hinanden, er de meget forskellige i selve massagens udtryk. Det giver mine massager en stor bredde at kombinere det bedste fra de to uddannelser. Udover inspirationen fra diverse kurser, workshops og retreats finder jeg også stor inspiration i litteraturens verden. Her har særligt Osho, en spirituel lærer og underviser i filosofi, som kombinerede vestlig terapi med østens meditation, sat sig dybe og vedvarende spor, og hans ord er blevet en integreret del af mig. Ikke fordi jeg tror på hvert ord, han har sagt, men fordi hans syn på livet vækker genklang i mig samt inspirerer mig til at se på livet på nye måder.